sobota 27. dubna 2013

Velké slané rohlíky

Z této dávky těsta uděláme 8 velkých nebo 12 menších slaných rohlíků. Rohlíky jsou výborné i druhý den.

Suroviny:

250 ml vody
20 g droždí
1 kávová lžička sladěnky (ječmenný slad)
1 kávová lžička cukru
1 polévková lžíce soli
4 polévkové lžíce oleje
300 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky

+  hrubozrnná sůl a kmín nebo mák na posypání

Postup:

Uděláme si kvásek z trochy vlažné vody, droždí a cukru. Potom do mísy dáme mouku, přidáme sůl, olej, sladěnku a nakonec kvásek. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Je dobré těsto po 20 minutách znovu propracovat a pak nechat kynout cca 45 minut. Ten kdo má domácí pekárničku vloží do ní suroviny v takovém pořadí, jako jsou uvedeny suroviny výše. Zapneme program zpracování. Těsto se samo vymíchá a vykyne. Poté těsto rozdělíme buď na 8 dílů, pokud chceme velké rohlíky, nebo na více dílů, pokud chceme malé rohlíky.




Každý kousek vyválíme na obdélník nebo spíše ovál, ale tak, aby jeden konec byl hrubší, ne moc vyválený.





Od hrubšího konce začneme namotávat rohlíky.



Až ho celý smotáme, tak máme krásný rohlík.


Potom rukama vyválíme dlouhé rohlíky. 

Položíme je na plech a postříkáme je vlažnou vodou. Posypeme hrubou solí a kmínem nebo mákem.

Necháme trochu vykynout na teplém místě, kde není průvan. Já například to dělám v troubě vyhřáté max do 50 stupňů, kde mám vložený hrnec s horkou vodou. Nechávám tak kynout asi půl hodiny skoro všechno kynuté pečivo. Je to takzvané vlhké kynutí, kdy pečivo neoschne. Ale záleží na vás, jak jste zvyklí to dělat.

Rohlíky pečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů cca 20 minut. Záleží, jakou máte troubu, však to sami znáte. Předtím, než začneme péct, postříkáme rohlíky ještě jednou vlažnou vodou.

Upečené přeložíme vychladnout na mřížku, aby měli vzduch i odspodu a nezvlhly.







Žádné komentáře:

Okomentovat