úterý 30. dubna 2013

Makovo-švestkový beléš


Základem těchto výborných koláčů (béleš) je vždy tenké kynuté těsto a na něm velké množství náplně. Rozpis je na jeden velký plech. 

Suroviny:

Těsto:

25 dkg polohrubé mouky 
2 dkg droždí 
1/8 l mléka 
4 dkg másla 
3 dkg cukru 
1 vejce
citrónová kůra

Do mouky v misce uděláme důlek, do kterého nalijeme tři lžíce vlažného mléka, přidáme droždí, špetku cukru a necháme vzejít klásek. Ve zbytku vlažného mléka rozpustíme máslo, přidáme cukr, citrónovou kůru a vejce. Jakmile vzejde kvásek nalijeme do misky mléko smíchané s přísadami a vypracujeme těsto, které necháme vykynout na teplém místě cca 30 minut.


Náplň:

1/4 l mléka 
1/4 l smetany 
30 dkg mletého máku 
4 dkg škrobové moučky 
15 dkg cukru 
kávovou lžičku citrónové kůry 
5 dkg másla 
čerstvé švestky nebo blumy

Do hrnce dáme vařit mléko se smetanou a mákem.Vaříme asi 5 minut. V trošce vody rozmícháme škrobovou moučku a přilijeme do máku spolu s máslem, cukrem a citrónovou kůrou. Ještě chvíli necháme za stálého mícháni přejít varem a necháme vychladit.


Těsto rozválíme na tenký plát a přeložíme na plech vyložený pečícím papírem, který jsme jemně potřeli olejem nebo máslem. Těsto roztáhneme na plechu do všech okrajů a rozetřeme na něj vychladlou náplň. 


Na náplň poklademe nakrájené švestky nebo blumy a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů asi na 35 – 40 minut. Vytáhneme, necháme vychladnout a podáváme. 



Žádné komentáře:

Okomentovat