Základem těchto výborných koláčů
(béleš) je vždy tenké kynuté těsto a na něm velké množství náplně. Rozpis je na
jeden velký plech.
Suroviny:
Těsto:
25 dkg polohrubé mouky
2 dkg droždí
1/8 l mléka
4 dkg másla
3 dkg cukru
1 vejce
citrónová kůra
Do mouky v misce uděláme důlek, do kterého nalijeme tři lžíce vlažného mléka, přidáme droždí, špetku cukru a necháme vzejít klásek. Ve zbytku vlažného mléka rozpustíme máslo, přidáme cukr, citrónovou kůru a vejce. Jakmile vzejde kvásek nalijeme do misky mléko smíchané s přísadami a vypracujeme těsto, které necháme vykynout na teplém místě cca 30 minut.
25 dkg polohrubé mouky
2 dkg droždí
1/8 l mléka
4 dkg másla
3 dkg cukru
1 vejce
citrónová kůra
Do mouky v misce uděláme důlek, do kterého nalijeme tři lžíce vlažného mléka, přidáme droždí, špetku cukru a necháme vzejít klásek. Ve zbytku vlažného mléka rozpustíme máslo, přidáme cukr, citrónovou kůru a vejce. Jakmile vzejde kvásek nalijeme do misky mléko smíchané s přísadami a vypracujeme těsto, které necháme vykynout na teplém místě cca 30 minut.
Náplň:
1/4 l mléka
1/4 l smetany
30 dkg mletého máku
4 dkg škrobové moučky
15 dkg cukru
kávovou lžičku citrónové kůry
5 dkg másla
čerstvé švestky nebo blumy
Do hrnce dáme vařit mléko se smetanou a mákem.Vaříme asi 5 minut. V trošce vody rozmícháme škrobovou moučku a přilijeme do máku spolu s máslem, cukrem a citrónovou kůrou. Ještě chvíli necháme za stálého mícháni přejít varem a necháme vychladit.
1/4 l mléka
1/4 l smetany
30 dkg mletého máku
4 dkg škrobové moučky
15 dkg cukru
kávovou lžičku citrónové kůry
5 dkg másla
čerstvé švestky nebo blumy
Do hrnce dáme vařit mléko se smetanou a mákem.Vaříme asi 5 minut. V trošce vody rozmícháme škrobovou moučku a přilijeme do máku spolu s máslem, cukrem a citrónovou kůrou. Ještě chvíli necháme za stálého mícháni přejít varem a necháme vychladit.
Těsto rozválíme na tenký plát a přeložíme na plech vyložený pečícím
papírem, který jsme jemně potřeli olejem nebo máslem. Těsto roztáhneme na
plechu do všech okrajů a rozetřeme na něj vychladlou náplň.
Na náplň poklademe nakrájené švestky nebo blumy a dáme péct do předem
vyhřáté trouby na 170 stupňů asi na 35 – 40 minut. Vytáhneme, necháme
vychladnout a podáváme.
Žádné komentáře:
Okomentovat