sobota 27. dubna 2013

Veky


Suroviny:

500 g hladké mouky
2 a 1/2 čajové lžičky sušeného droždí
1 celé vejce
300 ml vody
2 polévkové lžíce sušeného mléka
4 polévkové lžíce oleje
2 čajové lžičky soli
1 čajová lžicka cukru
1 polévková lžíce citronové šťávy

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme kynout 20 minut. Poté znovu propracujeme a necháme kynout na dvojnásobek těsta cca 45 minut.

Těsto rozdělíma na dvě části a každou ještě znova pořádně promícháme a necháme 10 minut oddechnout. Potom válečkem vyválíme těsto do oválu, a to tak, aby jeden konec nebyl moc vyválený, byl vyšší, stejně jako když děláme velké slané rohlíky. Vyvalujeme ne moc tence, je lepší trošku hrubší. Při válení popraskají přebytečné bubliny v těstě a veky nebudou děravé.


Od silnější strany zabalíme po stranu tenkou jako rohlík.


Rozválíme na tenký váleček a přeložíme na plech s pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme cca hodinu kynout.


Dlouhý tenký váleček nám kynutím ztloustne a stáhne se. Potřeme je osoleným vajíčkem, rozmíchaným s vodou a ihned vložíme do předem vyhřáté trouby na 195 stupňů.


Pečeme 10 minut na 195 stupňů a potom teplotu snížíme na 175 stupňů a pečeme ještě cca 20 minut. 



Po upečení ihned přeložíme na mřížku, aby při chladnutí dýchali i zespodu. Krájíme až po úplném vychladnutí.








Žádné komentáře:

Okomentovat