sobota 27. dubna 2013

Domácí chléb

Suroviny:

600 g hladké mouky 
350 ml vody
2 g sušeného droždí
20 g soli
20 g chlebového koření
špetka cukru

Připravíme si chlebové koření nebo ho můžeme koupit. Chlebové koření se míchá z drceného kmínu, mletého koriandru, drceného fenyklu, sušené smažené cibule, drceného sušeného česneku a kousky drcené sušené papriky.



Postup:

Do velké misky si nasypeme mouku a ostatní sypké směsi, promícháme a zalijeme studenou vodou. Vařechou ještě párkrát promícháme, aby se všechno spojilo. Pozor nehněteme, tím bychom to pokazili. Vařečku vytáhneme a misku přikryjeme fólií.



Misku s těstem vložíme do vypnuté trouby, protože tam je stabilní teplota a necháme od večera do rána kynout. Ráno misku vytáhneme a uvidíme, jak krásně nám těsto nakynulo.



A jaké má krásné bubliny.


Vylijeme těsto na pomoučený vál a vidíme, jaké má krásné velké oči.



Od krajů do středu těsto párkrát přeložíme, nehněteme! Opravdu jen překládáme, aby se mouka dostala z válu na povrch těsta.


Připravíme si oválný košík, nebo ošatku. Pokud nemáme, použijeme oválnou mísu.


Vložíme do ní utěrku a pořádně posypeme moukou.


Těsto přendáme opatrně do košíku, sice není husté, ale jde to. Bochník trochu posypeme moukou a přikryjeme utěrkou. Vložíme zpět do trouby a necháme kynout hodinu a půl.



Potom košík vytáhneme a troubu zapneme na 230 stupňů. Mřížku dáme na nejnižší příčku v troubě a vložíme do trouby na půl hodiny nahřát pekáč s pokrývkou. Pekáč vytáhneme, pokličku dáme bokem, těsto vyklopíme z košíku do pekáče, trochu upravíme, ale pozor, abyste se nepopálili. Přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme půl hodiny.


Po půl hodině pekáč vytáhneme, sundáme pokličku a vuidíme, jak se nám těsto změnilo na krásný chlebík.



Vložíme zpět do trouby už bez pokličky a necháme ještě 20 minut péct, aby se nám vytvořila krásná kůrčička.



Po upečení chlebík vytáhneme z trouby. Vyklopíme ho a ometeme metličkou přebytečnou mouku.



Přeložíme na mřížku, aby dýchal a odpařil se i ze spodu a čekáme, až vychladne. Nesmíme krájet teplý, musíme opravdu počkat, až vychladne, aby se nám neudělal zákal.


Odkrojíme patičku a zkontrolujeme, jak se nám chlebík povedl.




Žádné komentáře:

Okomentovat