Suroviny:
400 g hladké mouky
600 ml mléka
1 vejce
20 g droždí
40 g cukru
špetka soli
+ olej
Postup přípravy:
V hrnečku si připravíme kvásek z deci vlažného mléky, lžičky mouky,špetky cukru a poloviny kostky droždí. Do misky dáme porsátou mouku, vykynutý kvásek, jedno vajíčko, zbytek cukru, špetku soli a zbytek vlažného mléka. Promícháme a vypracujeme řidší těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Někdy stačí 15 - 20 minut. Těsto rychle roste a hází bublinky.
400 g hladké mouky
600 ml mléka
1 vejce
20 g droždí
40 g cukru
špetka soli
+ olej
Postup přípravy:
V hrnečku si připravíme kvásek z deci vlažného mléky, lžičky mouky,špetky cukru a poloviny kostky droždí. Do misky dáme porsátou mouku, vykynutý kvásek, jedno vajíčko, zbytek cukru, špetku soli a zbytek vlažného mléka. Promícháme a vypracujeme řidší těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Někdy stačí 15 - 20 minut. Těsto rychle roste a hází bublinky.
Rozpálíme si pánev, potřeme ji jen jemně olejem a naběračkou nalíváme po troše těsto. Těsto bereme jen svrchu misky, aby byly lívance nadýchané a jemné.
Smažíme pomalu, aby se nám nepřipálili.
Když jsou lívance z jedné strany usmažené, obracečkou je otočíme a smažíme z druhé strany.
Usmažené lívance ukládáme na sebe, aby rychle nevychladly.
Zdobíme dle chuti javorovým sirupem, marmeládou, kyselou smetanou, borůvkami, šlehačkou a podobně.
Žádné komentáře:
Okomentovat