sobota 27. dubna 2013

Langoše

Konečně jsem objevila a i vyzkoušela recept na super křupavé langoše. Nejenže jsou jednoduché a laciné, ale svojí konzistencí připomínají ty skutečně pravé, maďarské. 

Postup:

1 000 g hladké mouky
    42 g droždí
  1/2 l vody

sůl dle potřeby (asi 1 lžička)
špetka cukru


Postup: 

Droždí rozmícháme s troškou cukru v troše vlažné vody a uděláme kvásek. Mouku prosejeme a promícháme se solí, přidáme kvásek a zbytek vody. Vypracujeme polotuhé těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme trošku vody, pokud je zase příliš řídké, přidáme trošku mouky. Necháme kynou asi 20 minut a znovu těsto propracujeme a necháme kynout cca 45 minut.



Vyklopíme na desku, rozdělíme na asi 10-ti dekové bochníčky...


Každý bochníček trošku v pomoučených dlaních roztlačíme na placku a položíme na bavlněný ubrousek.



Pro méně odvážné: Postupně placičky rozválíme do kruhu.



Pro odvážnější: Postupně je rukou povytahujeme do tvaru kruhu.



Takto vytáhnuté, tenoučké langoše vložíme do větší pánve s větším množstvím rozpáleného sádla či oleje a vysmažíme.



Po chvíli langoše obrátíme a vysmažíme z druhé strany.



Horká langoše potřeme česnekem rozetřeným se solí a troškou teplé vody. Kdo má rád, přidá si nastrouhaný sýr, kečup či tatarku.



Žádné komentáře:

Okomentovat