200 ml vlažné vody
10 lžic oleje
1 žloutek
1 lžíce citronové šťávy
1,5 lžíce sušeného droždí
1 lžíce sušeného mléka
5 lžíc cukru
1 lžíce medu
1 vanilkový cukr
450 g hladké mouky
špetka soli
+ bílek na potření
mák na posypání
Postup přípravy:
V tomto pořadí, jak jsem napsala v surovinách dáme vše do domácí pekárničky, zpracujeme a vykyneme. Pokud nemáme pekárničku, vypracujeme klasické kynuté těsto, více promícháme, aby těsto dělalo bubliny. Potom necháme kynout cca 20 minut, znovu těsto propracujeme a necháme kynout dalších 45 minut.
Těsto po vykynutí rozdělíme na 12 malých bochníčků.
Každý bochánek rozválíme na ovál, ale ne až do konce. Tak, aby jeden konec byl silnější.
Srolujeme do rohlíků. Ty potom ještě vyválíme na tenko, protože ještě hodně nakynou. Tak aby nebyly loupáky tlusté jako vdolky, ale měly pěkný tvar loupáčků.
Rohlíky zahneme do tvaru podkovy a dáme na plech, ve kterém je pečící papír a necháme dalších 45 minut kynout pod utěrkou. Po vykynutí je potřeme bílkem, který nám zůstal z vajíčka, jemně posypeme mákem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů.
Na prvním plechu jsem jich měla 6 a na druhém také 6. První plech jsem pekla skoro 20 mintu a druhý už jen 15 minut, protože byly více vykynuté, než ty první.
Po upečení jsem je přeložila na mřížku, aby při chladnutí měly vzduch i zespodu a nenavlhly.
Žádné komentáře:
Okomentovat