pátek 26. dubna 2013

Brynzové pirohy


Suroviny:

Těsto:

500 g polohrubé mouky
100 g brambory
1 vejce 
250 ml vody
špetka soli

Náplň:

150 g brynzy
200 g brambory

Postup přípravy:

(Toto je rozpis asi na 40 ks pirohů)
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladit. Poté do misky dáme na jemno nastrouhané brambory, vlažnou vodu, vejce a špetku soli. Zpracujeme, necháme chvíli oddechnout a potom rozválíme na tenký plát. Při válení podsypáváme těsto hladkou moukou.


Mezi tím, co těsto odpočívá si připravíme náplň ze zbytku nastrouhaných brambor a brynzy.



Těsto rozdělíme na dvě poloviny, aby se lépe válelo. Z vyváleného těsta vykrajujeme kolečka. Zbytky těsta spolu znovu promícháme, rozválíme a zase vykrajujeme a takto pokračujeme do úplného spotřebování těsta. Z náplně si uděláme malé kuličky a na každé kolečko dáme jednu kuličku. Potom těsto uzavřeme formičkou na pirohy.

Nebo to děláme jen vidličkou, jak to dělám já, zdá se mi to rychlejší a víc se mi to líbí, nevypadají jako kupované :-).


Takto připravené pirohy házíme do vřící, osolené vody a vaříme. Nebo je můžeme na tácu dát do mrazáku ještě neuvařené zmrazit. Jakmile zmrznou, můžeme je sesypat do sáčku a takto v mrazáku skladovat.



Po chvíli, když vyplavou je ještě aspoň pět minut vaříme.


Vytáhneme je z vody, na sítku propláchneme a dáme na pekáč, kde je polijeme vyškvařeným sádlem ze slaniny, nebo alespoň olejem, aby se nelepili a promícháme.


Podáváme s vyškvařenou slaninou a kyselou smetanou. Nebo i bez kyselé smetany. Ozdobíme petrželkou, koprem, nebo pažitkou...






Žádné komentáře:

Okomentovat