úterý 30. dubna 2013

Eliščiny vdolečky

Z půl kila mouky jsem udělala 50 kusů.

Suroviny:

500 g hladká mouka
1 ks vejce
1 ks žloutek
200 ml mléka
20 g čerstvé droždí
160 g brambory vařené ve slupce
1 polévková lžíce moučkového cukru
1/2 kávové lžičky soli
2 polévkové lžíce másla
1/2 dcl rumu

Pěna:
2 bílky
100 g krystalového cukru
jahodový džem

Postup:

Uvařené brambory ve slupce necháme vychladnout a na jemno je nastrouháme. Do misky s moukou dáme sůl, nastrouhané brambory, vejce a žloutek. Z vlažného mléka, cukru a droždí uděláme kvásek, který přilijeme do misky. Přidáme roztopené máslo, rum a zpracujeme. Necháme vykynout cca 45 minut. Po vykynutí dáme těsto na pomoučený vál a vyválíme je na cca 1 cm silný plát. Vykrojíme kolečka a necháme pod utěrkou asi hodinu kynout.

Smažíme v hlubší pánvi v dostatečném množství oleje nebo ještě lépe v sádle. Vdolečky musí v pánvi plavat..Smažíme nejdříve z jedné strany, a to tak, aby vrchní strana vdolečku se smažila nejdřív. Potom obrátíme a usmažíme druhou stranu.

Když jsou vdolečky hotové, vytáhneme je a dáme na ubrousek, aby odešel přebytečný tuk.

Z bílků vyšleháme nad parou sníh s cukrem a pomalu přišleháme jahodový džem. Pomocí cukrářského pytlíku nastříkáme na vdolečky vyšlehaný sníh.

Nebo je můžeme před nakynutím naplnit marmeládou nebo povidly.

Nebo místo sněhu nastříkáme na vdolečky džem nebo povidla.

Ze zbytku těsta nakrájíme různé tvary, vysmažíme a obalíme v cukru.






Žádné komentáře:

Okomentovat