Suroviny:
600 g hladké mouky
400 g teplé vody
10 g sušené droždí
10 g soli
2 skaramelizované cibule
Postup:
Těsto je nejlepší dělat večer. Nejdříve smícháme mouku s vodou a necháme půl hodiny oddechnout. Mezitím si na pánvičce v trošce oleje orestujeme na kolečka nakrájenou cibuli. Když změkne a začne chytat zlatavou barvu, přidáme kávovou lžičku krystalového cukru, který necháme spolu s cibulí skaramelizovat. Když je cibule krásně dohněda opečená, vytáhneme ji a dáme okapat na ubrousek, aby nebyla mastná a necháme vychladnout.
Po půl hodině do těsta přidáme sůl, sušené droždí a vychladlou cibuli. Vařečkou nebo rukou pořádně vypracujeme těsto, zakryjeme poklicí nebo potravinářskou fólií a dáme na noc do lednice, kde bude kynout.
Ráno těsto vytáhneme z ledničky, uvidíte, jak hezky přes noc vykynulo.
Připravíme si papír na pečení, posypeme ho moukou a vylejeme na něj těsto. Rozdělíme bez promíchání na tři až čtyři části, podle toho, jak chceme mít bagety velké a v mouce vytvarujeme bagety. Děláme to tak proto, aby si těsto zachovalo bublinkovou strukturu. Zakryjeme bagety utěrkou a necháme ještě tak hodinu kynout. Můžeme je ostrým nožem trochu zešikma naříznout, aby byly vzhledově jako ty kupované :-).
Trouby vyhřejeme na 230 stupňů i s plechem, na kterém budeme bagety péct. Potom přeneseme bagety i s papírem na horký plech. Když budete dávat plech do trouby, vhoďte na dno trouby pár kostek ledu (nebo malý pekáček s trochou horké vody, který tak za 5 minut vytáhnete), teplotu snižte na 190 stupňů a pečeme 20 až 25 minut do křupava. Upečené bagety přemístíme na mřížku, aby při chladnutí dýchaly i zespodu.
Žádné komentáře:
Okomentovat