sobota 27. dubna 2013

Brynzové halušky

Suroviny:

1 200 g brambor
  400 g polohrubé mouky
podle potřeby hrubá mouka 
sůl dle chuti
500 g brynzy
300 g uzené slaniny


Postup:

Do většího hrnce si dáme vařit osolenou vodu a než se začne vařit, nakrájíme si uzenou slaninu na malé kostky a na suché pánvi bez tuku ji vyškvaříme na krásné malé škvarečky. Pokud by slanina byla příliš libová, přidáme na pánev sádlo, popřípadě olej. Hotové vyškvařené škvarky dáme bokem, budeme je potřebovat až na konci.




Očištěné a umyté brambory nastrouháme do misky na nejjemnějším struhadle. Přidáme sůl, polohrubou mouku a pořádně promícháme. Velice záleží na kvalitě brambor, protože když mají hodně vody, těsto vám zřídne a musíte ho ještě zahustí podle potřeby hrubou moukou do požadované konzistence.Mělo by být hustější, ale ne zase moc. Prostě tak, aby neteklo, ale dalo se lehce házet do vody, jako halušky. Když voda v hrnci vře, odebereme z misky kus těsta a halušky protlačíme přes síto na halušky do vařící se vody.





Promícháme vařečkou, a když vyplavou na povrch, vaříme dál.

Když voda začne vařit, snížíme teplotu a ještě krátce halušky vaříme.

Promícháme a dovaříme, aby nebyli halušky syrové, ale pozor, aby se vám nerozvařili. Je dobré jednu vždy vyzkoušet, a tak poznáte, jestli jsou hotové či nikoliv.


Do větší, hlubší nádoby si rozdrtíme čerstvou brynzu a přilijeme k ní trochu tuku z vyškvařené slaniny.


Uvařené halušky z hrnce vybíráme sítkem a házíme je rovnou do nádoby s připravenu brynzou.

Halušky promícháme s brynzou.

Já halušky neproplachuji, ba naopak, přidám do hotový halušek i vodu ve které se halušky vařili, protože tak se brynzová směs stane jemnější. Při servírování dáme na talíř halušky a polijeme je vyškvařenými škvarky z uzené slaniny.

Takto se dělali halušky kdysi a můžete je tak dělat i vy, pokud nemáte sítko na halušky:
Těsto dáme na prkýnko a příborovým nožíkem házíme do vařící se, osolené vody malé halušky. Je to pracnější, ale halušky jsou zase takové legračnější, než ze sítka Potom už postupujeme stejně, jako nahoře.






Žádné komentáře:

Okomentovat