sobota 27. dubna 2013

Rohlíky a žemle

Suroviny:
1kg hladké mouky3 dcl vody3 dcl mléka1 dcl oleje40 g droždí
1 polévková lžíce soli
1 kávová lžička cukru

Na potření 1 vajíčko a 0,5 dcl osolené vody.

Postup:

 Můžeme na zpracování těsta použít domácí pekárničku, ve které se těsto zpracuje a i vykyne. Nebo použijeme klasickou metodu a zpracujeme těsto ručně. Uděláme klasický kvásek z trošky mléka, cukru a droždí. Mouku prosejeme, přidáme sůl, olej, vodu, zbytek mléka a kvásek. Vše smícháme a vypracujeme těsto. Necháme 20 minut kynout, poté znovu promícháme a necháme kynout cca 45 minut.



Těsto rozdělíme na 28 částí a uděláme bochníčky, které necháme 15 minut kynout.



14 kousků necháme dále kynout a z druhých 14-ti kousků uděláme rohlíky. Bochánek rozválíme na tenký obdélní, zavineme.


Dáme na plech, ve kterém je pečící papír a necháme 15 minut kynout. Pokud je chceme mít tlustší, necháme je kynout delší dobu. Těsně před vložením do trouby je potřeme vajíčkem rozmíchaným ve vodě a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 220 stupňů. Pečeme cca 11 až 15 minut.


A takto krásně vypadají správně upečené rohlíky.



Mezitím nám ještě více vykynuly bochánky na žemličky. Necháme je kynout celou dobu, dokud se nám neupečou rohlíky.


Takže bochánky přemístíme na plech s pečícím papírem, před pečením potřeme, nařízneme uprostřed ostrým nožem, posypeme kmínem a upečeme, stejně jako rohlíky. Do takových žemlí je výborná cikánská pečínka.




Žádné komentáře:

Okomentovat