sobota 27. dubna 2013

Pečené želvy

Suroviny

500 g mletého masa již okořeněného jako na fašírky
6 ks párky
18 plátků anglické slaniny 
1 ks vejce


Postup

Nejdříve si připravíme suroviny: Na tenké plátky nakrájenou anglickou slaninu, dietní párky nebo jiné párky podle svého výběru a mleté maso, které jsme si dochutily tak, jak máme rádi.



Z tohoto množství surovin jsou 3 želvy. Proto masovou směs rozdělíme na tři části a vytvarujeme do tvaru krunýře. Doporučuji pracovat na igelitu nebo potravinářské folii. Nejdříve uděláme želvě nožidky, a to tak, že jeden párek rozřízneme na polovinu a každou polovinu podlouhle rozřízneme. Na oválnem konci dvakrát nařízneme, aby po upečení vznikli na nožičce pazourky. Každou nožičku zastrčte do krunýře plochou částí dolů.



Vezměte si druhý párek a překrojte ho opět na polovinu. Jedna polovina bude hlava s krkem, tu jen zastrčte zepředu do krunýře a druhou polovinu na konci jako ořežte jako tužku a zastrčte do zadní části krunýře, tím vytvoříme ocásek.


Želvu máme připravenou a teď budeme dělat vzorek na krunýři. Přes střed dáme plátek slaniny, který jsme si přeřízli na polovinu a složily na proužek a přepletením přidáváme další proužky slaniny. 


Takto pokračujeme, až propleteme všech 6 plátků na jeden krunýř. 


Všechny převislé konce slaniny zasuneme nožíkem pod krunýř.


Ja jsem si ještě vždy vzala hotovou želvu do dlaně a poupravovala rukou a pak položila na plech vyložený pečícím papírem.



Každou želvu potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do trouby. Pečeme přikryté alobalem asi půl hodiny na 180 stupňů a potom sundáme alobal a pečeme ještě asi 15 minut, aby se krásně zabarvily a měly křupavý krunýř.


Po upečení párátkem uděláme na hlavičce větší dírky a strčíme tam kuličky pepře,aby každá želva měla oči. Přílohu si každý zvolte sami, podle své chutě, třeba bramborová kaše, dušená zelenina, zeleninový salát nebo něco podobného, klidně i na kyselém zelí či zadělávané kapustě.




Žádné komentáře:

Okomentovat