sobota 27. dubna 2013

Plundrové pečivo

Suroviny:

1 kg hladké mouky
1/2 litru vlažné vody
1/2 deci oleje
2 lžíce sušeného droždí
2 lžíce sušeného mléka
1 lžíce soli
1 lžíce cukru
1 lžíce sody bikarbony
1 vejce
+
200 g měkkéh másla

Postup přípravy:

Nejjednodušší je, použít na míchání domácí pekárničku, do které dáme všechny suroviny mimo másla a necháme zpracovat. Začneme tekutými a skončíme sypkými surovinami. Zapneme a máme klid. Pokud pekárničku nemáme, vypracujeme kynuté těsto jako na buchty. Když je těsto hotové, necháme je na 10 minut odležet a pak s ním hned začneme pracovat dál. Rozdělíme těsto na 8 bochánků, každý bochníček vyválíme co nejtenčeji a odložíme bokem. Potom vezmeme jeden, natřeme ho měkkým máslem a položíme na něj druhý. Takto navrstvíme všechny pláty potřené máslem, mimo vrchního, ten zůstane nenatřený. Takto připravenou dortičku přikryjeme utěrkou a necháme tak 20 minut kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu vložíme do mikortenového sáčku a odložíme do lednice.




S polovinou těsta budeme hned pracovat. Rozválíme přes celý vál obdélník, natřeme tence marmeládou, posypeme skořicí a vanilkovým cukrem a svineme jako roládu. Nakrájíme z rolády asi tří centimetrové kolečka, které uložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je asi půl hodiny kynout. Před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem, dáme do trouby, kterou jsme si vyhřály na 220 stupňů a pečeme dorůžova. Upečené slimáčky ještě teplé potřeme javorovým sirupem, ten jim dodá perfektní chuť a nádherný lesk. Pokud nemáme javorový sirup tak necháme nepotřené, jsou výborné i tak.


Když máte ještě chuť péct, vytáhněte z lednice druhou polovinu těsta a pustíte se do práce. Když ne, klidně nechte těsto v lednici do druhého dne a ráno si upečete čerstvé pečivo. Těsto si rozválíme na velký kruh a rádýlkem rozdělíme na 16 dílů. Každý zabalíme do tvaru rohlíčku, dáme na plech s pečícím papírem a necháme asi hodinu kynout. Před pečením potřeme rozšlehaným vejce a polovinu můžeme posypat sezamovým semínkem a druhou necháme čistou. Vložíme do trouby a pečeme stejně jako slimáčky.


Takto vypadají hotoví slimáčci.


A takto rohlíčky.





Žádné komentáře:

Okomentovat