Suroviny:
Těsto:
1/2 litru bílého jogurtu
1/4 litru polohrubé mouky
1/4 litru cukru
1/4 litru mletého máku
2 vajíčka
1 kypřící prášek
1 vanilkový cukr
Ostatní:
1 kg čerstvých švestek
150 g krystalového cukru
mletá skořice
150 g máslo
Postup:
Nejdřív si na plech dáme pečící papír, pořádně ho natřeme hrubší vrstvu
změklého másla a posypeme cukrem. Na tuto vrstvu poklademe poloviny čerstvých
švestek a posypeme skořicí. Množství cukru záleží od toho, jak kyselé máme
švestky. Proto dávku cukru berte jako orientační.
Plech se švestkami dáme na 15 minut do trouby vyhřáté na 160 stupňů, aby
se trochu podusily.
Mezitím si v misce vymícháme jogurt s vajíčky, cukrem,
vanilkovým cukrem a mouku smíchanou s kypřícím práškem.
Přisypeme mák a pořádně vymícháme. Toto těsto vylijeme pomalu,
rovnoměrně na horké švestky a plet dáme zpět do trouby. Pečeme na 180 stupňů
přibližně 40 minut.
Upečený koláč necháme pořádně vystydnout. Horký koláč se zdá být řídký,
ale jakmile vychladne, je krásně tuhý. Po vychladnutí plech obrátíme buď na
jiný plech nebo na desku a opatrně odstraníme pečící papír. Nakrájíme a můžeme
si pochutnat.
Žádné komentáře:
Okomentovat