sobota 27. dubna 2013

Croissanty

Příprava těsta na tyto máslové croissanty zabere sice více času, ale výsledek stojí za to. Tento recept mě uchvátil tím, že zatočené syrové croissanty se dají zamrazit. Z půl kila mouky se udělá tak 20 kousků croissantů.

Suroviny:

500
g hladké mouky
80
g krstalového cukru
150 ml vody
7 g sušeného droždí
50 g sušeného mléka
30 g soli
250
g másla 
4 vejce 
50 g hladké mouky na podsypání
50 g hladké mouky do másla

Na potírání:
1 vejce a 50 ml mléka

Postup prípravy :

Do nasypané mouky uděláme jamku, přidáme sůl, polovinu změklého másla, cukr, droždí, vodu, sušené mléko a vejce. Dlouhým nožíkem sekavým způsobem postupně zpracujeme všechny suroviny.



Potom začneme propracovávat těsto rukama a podle potřeby podsypáváme moukou. Kdo má domácí pekárnu nebo robot na hnětení, může ho použít, ale já to dělám ručně. Hotové těsto musí být pružné, takže to trochu trvá, než ho takto vypracujete. Musí být elastické, vyzkoušíme to tak, že ho trochu natáhneme. Jestli se nám těsto natrhne, musíme těsto propracovávat dál. Takto připravené těsto zabalíme do fólie a dáme na půl hodiny do lednice.



Odležené těsto rozválíme na pomoučeném vále do tvaru obdélníku. Druhou polovinu změknutého másla vyšleháme s 50 g mouky a tímto moučným máslem těsto potřeme.


Takto připravené těsto ze dvou stran přeložíme.


A dále ho přeložíme na třikrát pod sebe.


Dáme ho zabalené na hodinu do ledničky. Potom ho rozválíme od středu k okrajům, aby se máslo spojilo s těstem. Přeložíme ho na polovinu, jako knihu (švy dovnitř) a dáme zase na hodinu do lednice. Po této hodině rozválíme obdélník a těsto přeložíme na třikrát a zase dáme na hodinu do lednice, pak zase rozválíme a složíme na polovinu. Děláme to proto, abychom dosáhli lístkování. Je nutné opakovat celý proces třikrát. Potom už více neskládáme. Takto připravené těsto neháme další hodinu v lednici, ale už zabalené v sáčku. Pěkně nám vykyne, lístkuje se a je připravené na pečení.



Těsto rozdělené na dvě poloviny trochu rukou roztlačíme, jedno dáme bokem a druhé vyválíme do dlouhého obdélníku. Těsto nakrájíme šimými řezy na úzké dlouhé trojúhelníky. Z jednoho obdélníku vyjde deset trojúhelníků. Zbytek těsta, které vám z okrajů zbude, natrhejte na malé kousky a rozdělte je na těsto, aby se vše zužitkovalo. Takto potom zpracujte i druhou část těsta.



Od širší strany balíme směrem ke spičce. Při balení cíp přidržujeme rukou od sebe.



Zabalené croissanty uložíme na plech, který jsme vystlali pečícím papírem. Vajíčko rozšleháme s mlékem a croissanty potřeme.



Necháme vykynout alespoň 45 minut a před pečením je ještě jednou potřeme rozšlehaným vejcem v mléku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut.



A takto krásně vypadají. Můžeme podávat s máslem a džemem.


Žádné komentáře:

Okomentovat