Suroviny
1 800 -
sůl dle potřeby
Náplň:
2 ks rohlíků
2 ks vejce
50 g másla
150 ml mléka
troška vegety (nemusí být)
troška soli
2 stroužky česneku
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
50 g čerstvé červené papriky
toška petrželové natě, tymiánu, libečku a jiné bylinky, dle vaší chuti
Postup
Kuře umyjeme a vykostíme. Nemusíme vykosťovat speciální způsobem, protože ne každý to umí a roláda se dá udělat i z menších kousků. Já jsem kuře rozporcovala na 4 části (stehna a prsa) a vykostila. Zbytky z kuřete jsem dala vařit na polévku. Maso nasolíme, můžeme naklepat, ale není potřeba. Rozložíme na desku a přebytečné maso (tam kde je maso vyšší, než je potřeba) odřízneme a dáme bokem, budeme jej potřebovat do náplně. Nasolené maso na roládu si také odložíme bokem.
Náplň: Ořezané maso z kuřete umeleme nebo rozkutrujeme. Přidáme sůl, žloutky a muškátový oříšek. Vše dobře promícháme. Do větší misky nakrámíme dva rohlíky na kostky a pokapeme mlékem, ve kterém jsme rozpustili trošku másla. Přidáme rozemleté maso, protlačený česnek, nasekanou petrželovou nať, tymián a libeček a na kostičky nakrájenou čerstvou červenou papriku, jen tak na mozaiku. Vše promícháme a nakonec zlehka vmícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh.
Na desku dáme alobal (můžeme dát i bránici místo alobalu), větší kus a klidně můžeme dát více vrstev alobalu na sebe. Alobal potřeme změknutým máslem a posypeme grilovacím kořením nebo jen solí a trochou mleté červené papriky. Na takto připravený alobal položíme vedle sebe připravené pláty masa. Na spodek dáme dva pláty z prs a nahoru dva pláty ze stehen. Dáváme je vedle sebe tak, aby vytvořili jednu velkou plochu, můžou se i trochu překrývat. Na maso rozetřeme rovnoměrně náplň, a to tak, že nahoře necháme kus bez náplně. Alobal zvedáme a tím rolujeme roládu. Poté pořádně stáhneme a oba konce zatáhneme. Přeložíme na pekáč.
Pekáč, nebo plech dáme do trouby a nalijeme na něj minimálně 2 dcl vody. Pečeme asi hodinu. Pokud se voda odpaří, dolijeme ji, aby po celou dobu pečení byl plech stále mokrý. Vytéká do něj totiž výpek z rolady a tím se tvoří s vodou výborná šťávička. Upečenou roládu vybalíme z alobalu a ještě asi 20 minut dopečeme, aby měla výbornou křupavou kůžičku. Teď roládu poléváme tou šťávičkou z výpeku.
Teplou roládu pěkně nakrájíme na plátky, které polijeme výpekem a podáváme s brambory. Pokud roláda vystydne je výborná s chlebem a okurkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat